Wanneer iedere leerling in de klas tegelijkertijd hetzelfde kunstje moet doen zijn er twee groepen die tekort komen. Dat zijn de leerlingen die al snel het kunstje kennen en kunnen en de leerlingen voor wie het kunstje nog net te moeilijk is en moeite hebben met begrip. Dit kan betekenen dat de ene groep zich gaat vervelen en de andere gedemotiveerd afhaakt. Dit is niet wenselijk. Hoe kan je deze situatie veranderen? Dit komt aan bod in de workshop Differentiëren.
In de workshop worden 3 vormen van differentiatie gepresenteerd en deels ervaren. Deze vormen komen voort uit het werk van de Amerkaanse wetenschapper Carol Ann Tomlinson. De vormen zijn: differentiatie in instructie, differentiatie in verwerking en differentiatie in leertijd. Binnen deze vormen vallen ook differentiatie in niveau, interesse, keuze, leervoorkeur, tempodifferentiatie en pre-teaching. Van alle vormen zullen les gerelateerde voorbeelden worden getoond en van de deelnemers wordt een actieve rol verwacht.

Carel van der Burg heeft 25 jaar als docent Duits en Geschiedenis gewerkt binnen verschillende schooltypen. Hij startte zijn loopbaan op een school met een heterogene brugperiode van twee jaar waarin leerlingen van toen vbo tot vwo in één groep zaten. Dit is de start geweest van allerlei ontwikkelingen die hij in gang heeft gezet, zoals het activeren van leerlingen en differentiëren. Verder heeft hij gewerkt als adviseur en trainer bij CPS onderwijsontwikkeling en advies. Zijn expertisegebied betrof hier: activeren, differentiëren, formatief handelen en de didactiek van de Moderne Vreemde Talen. Ook heeft hij meegewerkt aan een aantal publicaties. Nu is hij vanuit zijn bedrijf B'dact actief bij de begeleiding van scholen en secties bij de ontwikkeling binnen deze aandachtsgebieden.